Bedre mobildækning til søs

TDC er klar med forbedret 3G- og 4G-mobildækning både langs Danmarks 7.300 km lange kyststrækning og et godt stykke ud over havet. Det er nu en realitet efter, at TDC har skruet op for sin maritime mobildækning
fiskeskib
Fiskeskib - foto: Politiken

Det betyder, at færger, lystsejlere og fiskere nu også kan få glæde af Danmarks bedste mobilnet, når de er til søs.

”Det er en super nyhed for sejlfolket i Danmark, der vil opleve, at en mobiltelefon i højere grad kan blive et supplement til sikkerhedsudstyret til søs. TDC’s mobilnet går fra at have dækning blot 15 km ud fra kysten til nu at have dækning 80 km ud fra kysten på både 3G og 4G,” siger Peter Schleidt, der som koncerndirektør i TDC Operations har det overordnede ansvar for TDC’s samlede netværk.

Teknisk set sker den udvidede dækning ved at aktivere såkaldt Extended Range på 3G- og 4G-teknologierne på i alt 315 antennepositioner langs de danske kyster. Ved Extended Range går man ind og forlænger mobilsignalet, så det får en markant længere rækkevidde end normalt.

Virker kun til søs
Når rækkevidden bliver forlænget, bliver mobilens signal til gengæld svagere. Umiddelbart kan det påvirke mobilnettes datahastighed, der reduceres med Extended Range. For at kompensere for det, har TDC derfor forstærket styrken i antennerne, så de alligevel kan fange signalet fra mobilen trods den store afstand.

”TDC er den eneste mobiloperatør i Danmark, der leverer 4G målrettet til sejlfolket. Og selvom man ikke vil opleve samme tophastigheder og kvalitet som på land, så betyder det utrolig meget at være tilgængelig, også når man er til søs,” siger Peter Schleidt.

TDC aktiverer kun Extended Range på udvalgte master, der peger ud over havet. Når teknologien ikke bruges på land skyldes det, at man med Extended Range ikke kan garantere helt samme kvalitet, som på traditionelle mobilforbindelser, ligesom man ved samtaler kan opleve, at de gennemføres med nogle sekunders forsinkelse.

”I TDC vil vi gerne understrege, at mobiltelefonen trods bedre mobildækning til søs aldrig kan erstatte den traditionelle VHF-radio, der stadig er et absolut must, når man sejler. Udover et supplement til radioen er udvidet mobildækning til søs en mulighed for at tage nyheder, underholdning og alt, hvad vi bruger mobilen til, med sig på turen,” siger Peter Schleidt.

Fakta: Mobildækning til søs
Ved udadvendte kyster dækker TDC ca. 80 km ud over havet på både 3G og 4G.
Ved indadvendte kyster dækker TDC ca. 30 km over indre farvande på både 3G og 4G.
På 2G (kun tale) dækker TDC ca. km ud over vand ved alle kyster.

Extended Range er aktiv på i alt 315 mobilmaster langs de danske kyster.