TDC klar til 4G+

Med 300 Mbit/s på mobilt bredbånd er TDC netop nu ved at udrulle fremtidens mobilnet. Med den såkaldte Carrier Aggregation teknologi er det muligt at fordoble den eksisterende hastighed i et mobilnet
4g
foto: Smartbite.dk

For nemheds skyld kaldes Carrier Aggregation ofte 4G+, fordi teknologien er en videre udbygning af den allerede velkendte 4G-teknologi. Teknisk set betyder 4G+, at man samler datastrømmene fra to frekvensbånd og dermed kan doble op på de hastigheder, man normalt kan trække ovre 4G-nettet. Og det giver altså mulighed for at trække teoretiske datahastigheder på op til 300 Mbit/s. 

Det er ellers kun en måned siden, at en global analyse konkluderede, at TDC’s 4G-netværk er verdens hurtigste mobilnet. Men de ekstremt høje hastigheder med 4G+ er i sig selv ikke et mål for TDC. Det handler om kundernes brugeroplevelse.

”4G+ er ikke kun et konkurrenceparameter, når vi taler hastighed. Dét at kunne samle datastrømmene handler nemlig også om at have kapacitet nok til at håndtere kunders stigende dataforbrug, og det kan vi også med 4G+,” fortæller koncerndirektør i TDC Operations Peter Schleidt.

Kun få mobiler understøtter
Foreløbig er det dog kun ganske få mobiltelefoner, der understøtter den nye teknologi. Derfor er det stadig kun de færreste kunder, der lige nu kan mærke forskellen. Men i takt med, at mobiltelefoner, tablets og tilhørende abonnementer også understøtter 4G+, vil den enkelte mobilbruger opleve et voldsomt løft i hastigheden på mobilt bredbånd.

Som kunde skal man dog ikke forvente at få 300 Mbit/s eller senere 1 Gbit/s helt for sig selv. Med mobilt internet bliver kapaciteten på den enkelte mobilmast nemlig delt mellem de aktive brugere på den pågældende mast.

”Det er samme princip som udbygning af motorveje. Flere spor giver i sig selv ikke højere hastighed. Men det betyder, at trafikken afvikles bedre og med mindre kø. Flere mennesker kan altså komme hurtigere frem samtidig – det samme gælder med 4G+, dog løftes max hastigheden løbende,” siger Peter Schleidt.

Yderligere 4G-opgraderinger på
Næste skridt for TDC er 4G+ på tre frekvenser, hvilket indebærer en tredobling af datahastigheden. Også denne teknologi har TDC testet og er klar til at åbne, når mobiltelefonerne for alvor understøtter den.

”Vi vil ikke sætte vores position som Danmarks bedste netværk over styr, derfor ser vi allerede på nye muligheder for at forbedre mobilnettet yderligere. I tillæg arbejder vi på at få implementeret 4G+ mellem forskellige master. Det betyder, at dækningen med den nye teknologi forbedres yderligere,” slutter Peter Schleidt.

4G+ er allerede i dag aktiveret på knap 500 master i hele landet, hvor kunderne vil kunne opleve spot til spot dækning på centrale områder i København, Aarhus, Odense, Ålborg samt større byer som Holstebro, Viborg, Esbjerg, Næstved og Slagelse.