5 gode grunde til at bruge skyen

Vores data bliver i stigende grad flyttet op i skyen, men hvad dækker dette mærkværdige udtryk egentlig over, hvor forsvinder vores data hen, og hvorfor skal vi bruge skyen? Læs her, hvordan du får glæde af skyen
clouds skyen
foto: Smartbite.dk

Smartphones, tablets og bærbare computere er for mange blevet en uundværlig del af hverdagen, som gør os i stand til at tage billeder på farten, arbejde i toget eller lave en præsentation uden at være bundet til skrivebordet. Men når vi skifter rundt mellem alle vores devices, så kan man hurtigt glemme, hvor man har gemt den vigtige præsentation eller blive irriteret over, at man ikke kan vise de fede feriebilleder til vennerne på sin tablet. Men der er heldigvis hjælp at hente, for det er netop disse ting, skyen kan hjælpe med.

Hvad er skyen?
Lad os få det tekniske af vejen først. En cloudløsning, eller skyen, som vi kender det på dansk, er et netværk af servere, der har forskellige funktioner. Som udgangspunkt stiller skyens servere dataressourcer som lagerplads, funktioner og tjenester til rådighed via internettet. Du skal altså som bruger ikke bekymre dig om, hvilket device du bruger. Du kan blot åbne en app eller gå til din udvalgte cloudtjenestes hjemmeside, hvor du automatisk vil have adgang til alle dine filer, der er gemt i skyen. 

Hvis du stadig er skeptisk, så har vi fundet 5 gode grunde til at bruge skyen, som måske kan overtale dig.

1. Tilgængelighed
Du har adgang til dine data, uanset hvor du er, så længe du kan komme online. Det betyder, at du altid har adgang til dine arbejdsdokumenter, skoleopgaver, feriebilleder og videoer. Det kan især være praktisk, hvis man ofte er på farten i forbindelse med arbejde, eller hvis man går i skole, hvor ens opgaver ofte har en tendens til at blive væk. 

2. Fleksibilitet
Det kræver ikke stor teknisk viden at komme i gang med skyen, da al opsætning og sikkerhed bliver klaret af den leverandør, du vælger. Det er altså let at komme i gang, og du slipper for at have en ekstern harddisk stående. Fleksibiliteten findes især ved, at alt, der kræves for at få adgang til din private sky, er et device med adgang til internettet. Derefter kan du hurtigt finde de data, du har brug for.

3. Dine data er sikret mod ulykker
Billeder printet på papir er efterhånden noget, man sjældent ser. Mange har rykket deres fotoalbums online, da vi i forvejen tager billeder med digitalkameraer og smartphones, og så er det oplagt at gemme dem digitalt. Men hvis man har hele fotoalbummet gemt på en computer eller ekstern harddisk, så kan man risikere at miste alt, hvis der sker indbrud, opstår brand eller hjemmet bliver oversvømmet. Ved at gemme billederne i skyen vil du altid have backup af dine fotos.

4. Arbejd sammen
Skal dig og vennerne planlægge årets fest, skal brylluppet koordineres med kæresten, eller skal den vigtigste eksamensopgave skrives med din studiegruppe, så kan det være uvurderligt med et samlet sted, hvor I kan gemme jeres dokumenter. Med skyen får I et sted, hvor I kan lave en samlet mappe, og dermed undgå forvirring. I nogle tjenester, som fx Google Drev, er det endvidere muligt at arbejde i det samme dokument på samme tid, også selvom man ikke sidder sammen. 

5. Det behøver ikke koste noget
Skyen er en fleksibel løsning, som fungerer på mange forskellige devices. Du er altså ikke bundet til ét skrivebord, hvor der absolut skal stå den dyreste iMac. Men online løsninger er selvfølgelig sjældent gratis, og det er til dels også tilfældet med skyen. Med det sagt, så er der stor konkurrence om kunderne, og man vil uden problemer kunne få flere GB data gratis, som vil være tilstrækkeligt for mange. Herunder har vi samlet nogen af de mest populære udbydere, som giver gratis GB væk, så du kan komme i gang med skyen.

Dropbox
Hos Dropbox får man 2 GB data gratis, men det er flere måder, hvorpå man kan få flere gratis GB. Fx giver Dropbox 0,5 GB gratis, hver gang man skaffer en ny kunde. Man kan også automatisk få lagt sine digitale billeder op på Dropbox, og det belønner de med op til 3 GB ekstra plads. 

iCloud
iCloud er Apples løsning, som binder hele deres univers sammen. Man får 5 GB gratis, og ejer man et Apple produkt, så er man sandsynligvis allerede i gang med iCloud. 

OneDrive
Microsoft har også en løsning til dem, der gerne vil gemme deres data i skyen. Den hedder OneDrive, og der følger 15 GB gratis med fra start. En stor fordel ved Microsofts løsning er, at den er designet til at arbejde sammen med Office-pakken, og der følger en online udgave af Office med.

Google Drev
Googles bud på en online sky hedder Google Drev, og her får du ligesom OneDrive 15 GB gratis. Da mange i forvejen benytter en gmail, så er opsætningen hurtig og let. Med Google Drev følger også muligheden for Google Docs, hvor du kan lave online dokumenter, præsentationer og talark.