Her er alle nyhederne fra Google I/O

Googles årlige I/O udviklerkonference er veloverstået og flere interessante nyheder har set dagens lys. Vi har samlet de mest interessante her, så du kan få et overblik over hvad du kan glæde os til fra Google
google io 2015
foto: Google

Et gennemgående tema på årets konference var Googles fokus på at optimere Android styresystemet, hvor der især skulle være arbejdet på at optimere web-oplevelsen og skift mellem applikationer, så de føles mere flydende. Der blev også præsenteret updates til Android Watch, som skulle gøre smartwatch-oplevelsen endnu bedre samt en hel ny foto-applikation og andre interessante tiltag.

Android M
Navnene på Android-opdateringer har indtil nu trofast fulgt alfabetet, så det var ingen stor overraskelse, at efterfølgeren til Lollipop blev præsenteret som Android M. Det endelig navn må vi vente på lidt endnu, men Google fremviste alle nyhederne i den nye opdatering. Designmæssigt ligner Android M forgængeren Lollipop, og udseedet er stadig baseret på Material Design, men Google har optimeret på andre punkter, hvor man nu fx får en bedre batteriudnyttelse, nye services og ændringer i måden, hvorpå applikationer interagerer.

Håndter dine app-tilladelser
Som noget nyt kan du i Android M se, hvad en applikation har adgang til på din telefon, som fx mikrofon, kamera, mail og lign. Det smarte er, at når du har installeret en app, så kan du via indstillingerne ændre på tilladelserne.

Bedre batteriudnyttelse
For lidt batteritid er noget, de fleste smartphone-brugere kan relatere til. I et forsøg på at gøre softwaren bedre til at få det maksimale ud af batteriet, introducerede Google featuren Doze, som lader telefonen gå i en dybere søvn, hvis den registrerer, at den har været inaktiv i en længere periode. Doze-featuren nedprioriterer den konstante opdatering af applikationer for at spare på batteriet, men vil stadig reagere på beskeder og opkald fra personer, som man har registreret som vigtige.

Google Now on Tap
Den sidste store nyhed i Android M er featuren Google Now on Tap, som er en udvidelse til Google Now. Med on Tap tilføjelsen kan man ved at holde Home knappen nede få vist Now Cards med relevant information, uanset om man er inde i en app, surfer eller tjekker sin e-mail. Det er en smart feature, der informerer dig om de ting, der er aktuelle for dig i netop det øjeblik. Hvis man fx bliver inviteret i biografen, så kan man via on Tap hurtigt få adgang til trailere, anmeldelser og anden relevant info om filmen.

Ny, gratis foto applikation
Google Photo har eksisteret i længere tid, hvor det har været en integreret del af Google+, men nu har Google lavet en separat app, hvor man kan opbevare et ubegrænset antal billeder og videoer – og alt sammen helt gratis. Gennem en algoritme kan applikationen endda analysere billederne og inddele dem på en timeline og gruppere dem på baggrund af lokationer eller personer.

Brillo – styresystemet til Internet of Things
Med Projekt Brillo introducerede Google deres bud på et styresystem til fremtidens Internet of Things, som er baseret på en mindre kompliceret udgave af Android. Med Brillo kan hverdagsobjekter som fx termostater, lamper og dørlåse gøres intelligente og kommunikere med din telefon eller tablet over hjemmets WiFi eller Bluetooth.

Virtual Reality med Google Cardboard
Ved årets I/O kom der en ny udgave af Google Cardboard, der er et mindre samlesæt i pap, som gør det muligt at opleve virtual reality via applikationer din smartphone. Den nye version er designet til at kunne håndtere væsentlig større smartphones, som nu går helt op til 6 tommer. Det er nok ikke tilfældigt, at Google har valgt netop denne størrelse, da deres egen Google Nexus 6 smartphone sniger sig ind med en skærm lige under de 6 tommer.

Android Pay
Som navnet indikerer, så er Android Pay Googles bud på en betalingsløsning til smartphones. Med Android Pay kan man gennemføre betalinger i applikationer eller ved at anvende telefonens NFC sensor i en butik. Desværre er løsningen stadig begrænset til USA, så danskerne må vente i spænding  lidt endnu.

Android Wear
Der var også tid til at introducere nye applikationer til Googles Android Wear smartwatch samt en mindre opdatering af styresystemet. Skærmen på Android smartwatches er always on, og som noget nyt vil den nu også kunne forblive tændt, når man benytter en applikation, hvilket for eksempel kan være meget praktisk, hvis man får rutevejledning af Google Maps.