Historien bag it-virksomhedernes navne

Hvordan kom Steve Jobs på navnet Apple? Hvad med Google, Sony eller Hotmail? Hvordan er disse navne opstået? Vi har lavet en liste over nogle af de mest kendte it-virksomheder i verden, samt en beskrivelse på hvordan navnene til de enkelte virksomheder er opstået
sony make believe
Sonys logo og slogan - foto: Sony

De er de mest magtfulde selskaber i verden inden for teknologi, computere og underholding. De har revolutioneret vores hverdag med it-redskaber, som smartphones, tablets og computer. Ser vi fx en logo af et æble der er blevet bidt, tænker vi med det samme på iPhone og iPad skaberen fra San Francisco, Apple.

Men hvordan er disse navne opstået? Vi har lavet en liste over hvordan it-genierne er kommet på navne, som Google, Sony og Apple.

Apple
Vi ved alle at Apple på dansk betyder æble, men hvorfor Steve Jobs valgte at kalde hans virksomheden efter et æble, er der ikke så mange der ved? Steve Jobs har altid været vegetar og har for det mest kun spist æbler. I hans biografi fortæller Steve Jobs, at han lige var kommet tilbage fra en æblegård, og troede at navnet "Apple", lød sjov, livlig og ikke skræmmende. Apple passede perfekt til en computer virksomhed og så stod navnet også foran Atari i telefonbogen.

Google
Google stifterne Larry Page og Sergey Brin ville oprindelig have kaldt søgemaskinen for BackRub, men indså at navnet ikke var verdens bedste. Så kom de på navnet Googol, der er navnet på et ettal efterfulgt af 100 nuller. De ville bruge navnet Googol til deres søgemaskine, men pga. en stavefejl blev navnet Google opfundet. De fandt ud af at Google domænet var ledigt og valgte herefter at bruge navnet Google og ikke Googol.

Microsoft
Navnet på denne virksomhed er meget nemt at gætte. Bill Gates valgte at indføre to ord sammen, Micro Computer og Software, og bygge et nyt ord til hans virksomhed, nemlig Micro-Soft. Der skal dog siges at navne som Unlimited Ltd. og Outcorporated Inc. blev overvejet af Microsoft-stifteren Bill Gates.

Hotmail
Grundlæggeren af Hotmail, Sabeer Bhatia, prøvede alle mulige navne til sine nye tjeneste, som skulle ende på mail. Han valgte herefter at bruge bogstaverne fra HTML, som er det sprog en web-browser bruger når den skal vise en hjemmeside. Herefter opfandt Sabeer på navnet "HoTMaiL".

Sony
Navnet Sony opstod fra det latinske ord, Sonus, som betyder lyd. Før Sony opstod, nemlig i 1946, brugte man ordet "sonny, som en forkortelse for sonny boys, som var slang for smart og præsentabel unge mænd.

Samsung
Den 1. marts 1938 startede Byung-Chull Lee en virksomhed i byen Daegu - Syd Korea, tidligere Taegu i Korea. På det tidspunkt handlede Lees virksomhed primært om eksport, som solgte tørret koreansk fisk, grøntsager og frugter til Kina. Men lidt over et årti, opstod navnet Samsung, hvilket bogstaveligt betød, tre stjerner, på koreansk. Samsung havde sine egne møller, konfekture maskiner og sin egen produktion, som i sidste ende blev rødderne af den moderne og globale virksomhed, der stadig bærer det samme navn i dag.

iMac
Bogstavet "i" foran ordet Mac, opstod tilbage i 1998, som på det tidspunkt betød "internet". På det tidspunkt var internettet noget nyt og ikke alle havde glæden af internettet derhjemme. Apple var interesseret i at skabe en computer, der ville gøre det nemt for brugerne at oprette forbindelse til internettet. iMac blev en kæmpe succes for Apple, at man valgte at beholde bogstavet "i" foran produkternes navn. Sådan opstod iMac, iPod, iPhone og iPad.

Nu hvor vi er i gang med at forklare hvordan navnene til de enkelte virksomheder er opstået, vil vi forklare hvordan vi kom med navnet Smartbite.

Smartbite
Før vi begyndte med at bygge hjemmesiden, prøvede vi at komme på et navn til siden, der både var nytænkende og nem at huske. Vi vidste at vi ville bruge ordet "smart", da det lød godt og kom fra ordet smartphone. Herefter kom vi på navnet "Smartbite", som vil sige at man skal tage en bid af noget smart. Smart er noget nyt og når man ser noget nyt, vil man gerne prøve det. Derfor skal man tage en bid af de nyeste og smarteste gadgets, for at smage om man kan lide det eller ej. Smartbite.dks slogan er - "tag en bid af de nyeste og smarteste gadgets".

Kender du historierne bag flere it-virksomhedernes navne, så må du gerne dele den med os i kommentarboksen nedenfor.